סיור מדרגות בחיפה

רקע: אמרתם חיפה אמרתם הר וים, למעשה אחת הפרשנויות היותר אמינות של שם העיר באה מהמילה "חיפוי" – הר הכרמל המחפה על הים, כחיפאי מלידה אני חייב להודות שאחת הנקודות הבעייתיות בעיר היא הנגישות, לפני שמחליטים להגיע מנקודה אחת לשנייה, קודם כל חושבים… וככל שמגיעים להחלטה לצאת אז מתחילים להזיע – אילו אינם המישורים של תל אביב או נהריה, צריך להתאמץ על מנת להגיע ממקום למקום או כמו שמספרת הבדיחה המפורסמת: מה יש יותר בחיפה עלויות או ירידות?- מצד שני עם הבגרות מגיעה גם האבחנה ביתרונות הגלומים בעליות ובירידות (מעבר לפן הבריאותי) הנוף הקסום הנשקף לאורך הדרך והפינות הקסומות החבויות בעיר.

יש הרבה דרכים לעלות ולרדת מהעיר לכרמל, יש גם הרבה גרמי מדרגות בעיר, הפעם נתמקד בזה שעולה או יורד כל אחד לפי העדפתו ממרכז הכרמל לעיר התחתית, למסלול שנקרא בעבר "שביל החמורים"– הדרך המקובלת לעלות לכרמל כשעוד היה יער שבו גרו מתבודדים ושודדים.

נקודת ההתחלה: ניתן להשאיר את הרכבים בחניה כחול לבן בנקודת המפגש בין רחוב יפה נוף לרחוב שער הלבנון על הכרמל, (צמוד למרכז הכרמל), אז זהו אתם כבר מבינים שאתם בחיפה…מוצאים חניה בכחול לבן ללא מאמץ מיוחד וגם השמות מעידים על העומד להתרחש (חיפה כבר אמרנו…).

שלט כתום ויפה (ליד בית מספר 105 ברחוב יפה נוף) מוביל אותנו לגרם המדרגות הראשון – מדרגות גדרה, ככל שהיום בהיר יותר רואים רחוק יותר –כדברי המשורר "רואים רחוק רואים שקוף"– העיר פרוסה לרגלינו, מולנו הרי הגליל, מפרץ חיפה- מפרץ עכו- נהריה, ראש הנקרה ומעבר להם לבנון.

מתחילים לרדת, לא להיבהל, קונפוציוס כבר כתב שכל מסע מתחיל בצעד הראשון אז מתחילים מדרגה ראשונה ושנייה… השלישית כבר באה לבד, יש כאלה שגם מדלגים או מקפצים או מפתחים סגנון ירידה ייחודי להם, גרם מדרגות לאחר גרם מדרגות, בהליכה סבירה בתוך פחות מחצי שעה נמצא את עצמנו במקום הנמוך בעיר (גובה פני הים) רחוב העצמאות שבעבר לפני שיובש על ידי הבריטים היה ים.

המסלול: כמה נקודות מעניינות בדרך, יש עוד רבות נוספות… ואני בטוח שכל אחד במסלול שלו יגלה דברים חדשים. רחוב יפה נוף, שכונת הדר עליון, שכונת הדר, רוב המסלול משקיף לנוף פתוח.

נקודות ששווה לעצור ולהתמקד בהן: מדרגות שפינוזה והציור התלת מימדי שצויר עליהן של מי אם לא ברוך שפינוזה עצמו, בית האבות שבנו הגרמנים לניצולי השואה כולל מוזיאון פתוח (הרבה צעירים גרמנים מתנדבים כאן למען ניצולי השואה). רחוב עמק הזיתים שפעם היה פשוט עמק עם עציי זית ומשם קיבל את שמו, התבליט של הרצל בבניין הראשון ברחוב הנביאים שאכלס בעבר את קולנוע עצמון, קפה ניצה המיתולוגי באמצע רחוב הנביאים (הנביאים פינת הרצל) עם השלט "אצלנו המחירים כוללים שירות".

קולינריה: מומלץ להביא קצת דברים לנשנש בדרך, לאורך המדרגות פרוסים מספר גנים ציבוריים נשכחים ויפים מומלץ פשוט להתיישב לעשות פיקניק קצר ולהמשיך, ולא לשכוח ליטר מים לאדם.

עונה מומלצת: כל השנה, בייחוד ימים בהירים.

רמת קושי: יורדים מדרגות – לא קשה אלא אם כן יש בעיות ברכיים אז בזהירות.

מספר קילומטרים: כ-2.5 ק"מ

מספר מדרגות: 1,075 ספרתי- אני מאתגר מישהו לתקן אותי…

נקודת סיום: כיכר פריס השם מתקופת ירח הדבש שלנו עם הצרפתים – ניתן לעלות בחזרה בכרמלית רק לוודא שהיא עובדת…

קצת פרטים נוספים על המסלול: הדר הכרמל שאותו אנחנו חוצים הינו אחד האזורים הוותיקים בעיר, נראה בדרך בתים שנבנו בתקופת השלטון הבריטי בארץ (1918-1948), בחיפה יש יותר בתי באוהאוס בתל אביב רק שאצלנו הם מפוזרים, למרות שאנחנו בתוך העיר, נראה עצים עתיקים ועתיקים יותר לאורך המסלול.

באמצע רחוב עמק הזיתים ניתן לראות "גינה שכונתית" שבה התושבים מגדלים ירקות.

יציאה מגרמי המדרגות:

הירידה היא רציפה בין גרמי מדרגות המשלימים זה את זה, ישנם מספר יציאות מגרם מדרגות אחד לשני:

  • בסוף גרם המדרגות המתחבר לרחוב החשמונאים. אנו ממשיכים שמאלה- בירידה של רחוב החשמונאים פונים שמאלה ברחוב ווינגייט, לאחר 10 מטרים מגיעים לכיכר שבה פונים ימינה ומיד מזהים מימין גן ציבורי, עצים עתיקים והמשך המדרגות,
  • בקצה המדרגות (הקצה העליון של רחוב בלפור) נפנה שמאלה ולאחר כ 50 מטרים נראה את המשך המדרגות מצד ימין שלנו, משם נמשיך במדרגות עד רחוב עמק הזיתים אליו מגיעים דרך גן משחקים שנמצא מאחורי בית הספר בסמת המיתולגי (כן פעם היה חינוך טכנולוגי ביחד עם תעודת בגרות- והכל כאן אצלנו בעיר הפועלים),
  • ברחוב עמק הזיתים ניתן לראות גם את מוזיאון השואה הפתוח ואת גינת הירק השכונתית, בקצה הרחוב אנו מגיעים לרחוב הנביאים, ממשיכים ברגל לכל אורכה, ובקצהו נמצא את גרם המדרגות האחרון שיוביל אותנו לכיכר פריז בעיר התחתית.